top of page
Search
  • Writer's pictureAino Salmi

Eräitä piispoja

Tällä viikolla saimme iloisia uutisia, että Helsingin hiippakunnalle ja sitä myötä kaikille meille Suomessa asuville katolilaisille, on nimitetty uusi piispa. Haluamme koko blogin myötä toivottaa onnea ja siunausta isä Raimo Goyarrolalle, jonka pyhä isä Franciscus on nimittänyt Helsingin seuraavaksi piispaksi.

Kuva: Katolinen tiedotuskeskus

Samalla voimme onnitella myös koko hiippakuntaamme siitä, että yli neljän vuoden odotus on nyt päättynyt. Tässä tekstissä halusin esitellä lyhyesti kolme piispaa kirkon historiasta, sekä osia heidän tarinoistansa.


Pyhä Augustinus


Pyhän Augustinuksen (eli vuosina 354-430) tarina on yksi tunnetuimpia tarinoita kääntymyksestä. Hänen äitinsä Monican (331-387) lisäksi Augustinuksen kääntymykseen vaikutti merkittävästi tuolloinen Milanon piispa, pyhä Ambrosius Milanolainen (340-397).


Augustinus tapasi piispa Ambrosiuksen etsiessään yhä totuutta Jumalasta. Piispa Ambrosius oli suuri teologi ja saarnaaja, ja hän kuunteli tarkasti Augustinuksen kysymyksiä, sekä tutustutti hänet Raamatun lukemiseen auttaen erityisesti Vanhan testamentin kanssa ilmenneissä vaikeuksissa. Eräänä päivänä istuessaan puutarhassa Augustinus kuuli lapsen äänen sanovan hänelle: "Ota ja lue". Vaikka hän ei tiennyt, mistä ääni tuli, hän otti vieressään olevan Raamatun ja avasi sattumanvaraisesti kohdan Room. 13:13-14, jossa puhuttiin nimenomaisesti kääntymyksestä.


Kääntymyksensä jälkeen Augustinus palasi kotiseuduilleen Tagasteen, Pohjois-Afrikkaan, joss hän perusti ystäviensä kanssa uskonnollisen yhteisön. Hänen maineensa kristillisessä yhteisössä kasvoi nopeasti, ja osittain ihmisten "vaatimuksista" tai innostuksesta ja todistuksista johtuen hänestä tuli pappi vuonna 391. Viisi vuotta myöhemmin hänet vihittiin läheisen Hippon kaupungin piispaksi vuonna 396.


Kardinaali Zen


Joseph Zen Ze-kiun on Hongkongista kotoisin oleva katolisen kirkon kardinaali, ja Hongkongin emerituspiispa. Kardinaali Zen vihittiin papiksi 11. helmikuuta 1961 lähetystyötä tekevään Don Boscon salesiaaniveljeskuntaan. Honkongin piispaksi Zen vihittiin vuonna 2002 ja sittemmin kardinaaliksi vuonna 2006.


Kardinaali Zen on puhunut pitkään ihmisoikeuksia, poliittista vapautta ja uskonnonvapautta koskevista kysymyksistä ja tehnyt merkittävää työtä niiden puolustamiseksi Kiinassa. Hän on myös kritisoinut Vatikaanin suhdetta ja lähestymistapaa kommunistiseen Kiinaan.


Vuonna 2022 silloin jo yli 90-vuotias kardinaali pidätettiin syytteistä Humanitarian Relief Fund -järjestöä kohtaan, jonka johdossa hän aiemmin toimi. Järjestö auttoi demokratiaa kannattavia mielenosoittajia maksamaan oikeuskulujaan. Myöhemmin Zen vapautettiin takuita vastaan, mutta hänen passinsa takavarikoitiin kuulustelujen jälkeen.Kuva: Wikipedia

Fulton J. Sheen


Fulton J. Sheen (1895-1979) vihittiin papiksi vuonna 1919 ja piispaksi 11. kesäkuuta 1951. Saman vuoden syksyllä hän aloitti televisiosarjan Life is Worth Living, josta tuli televisiohistorian katsotuin kristillinen sarja. Se tavoitti lopulta arviolta 30 miljoonaa katsojaa viikoittain, ja toi Fultonille myös Emmy-palkinnon vuonna 1952.


Eräs niistä tekijöistä, joka tekee Sheenin erityiseksi onkin se määrä ihmisiä, joita hän pystyi elinaikanaan ja sen jälkeen tavoittamaan. Hän kirjoitti elämänsä aikana yli kuusikymmentä kirjaa, joiden teemat kattavat teologiaa, tiedettä, moraalia, avioliittoa, pappeutta, filosofiaa ja paljon muuta. Yksi merkittävistä teemoista Sheenille oli ristin voima, ja pitkäperjantain merkitys pelastushistoriassa.


Haluan tekstini lopuksi ottaa pienen riskin ja suositella kahta kirjaa joita en ole itse lukenut. Luotettavasta lähteestä sain kuitenkin suosituksen lukea kaksi Sheenin kirjaa: Seven Words of Jesus and Mary, sekä The Priest is Not his Own, jotka olen päättänyt/harkinnut lukea seuraavan vuoden aikana. Voisin mielellään keskustella kirjoista, tai vaihtoehtoisesti julkaista niistä lyhyen arvion, sitten kun niiden aika tulee.


Tästä listasta jäi luonnollisesti puuttumaan satoja tai tuhansia kiinnostavia piispoja alkaen omasta emerituspiispastamme Teemu Siposta. Toivon, että se kuitenkin innostaisi jotakuta lukemaan ja ottamaan selvää esimerkillisistä tarinoista ja ihmisistä, olivatpa he sitten pappeja, piispoja tai ihan muita ihmisiä.

0 comments

Recent Posts

See All

Airut

Syksy on lopuillaan täällä Coloradossa ja takana on monet syysjuhlat. Halloween-iltana oli jännittävää ja hiukan pelottavaakin, kaikkien pyhimysten päivänä Ihmettelimme suurta hyvyyttä, johon meillä k