top of page
Search
  • Writer's pictureAnna-Reetta Tiusanen

Jumalansynnyttäjän juhla

Updated: Jan 3, 2022


Jeesuksen äidillä on lukemattomia eri nimiä kirkon perinteen mukaan - Pyhä Neitsyt Maria, Jumalanäiti, Taivaan kuningatar, Siunattu äiti… Neitsyt Marian elämää pidetään erityisen esimerkillisenä ja hänen ajatellaan myös olevan erityisen lähellä Jeesusta taivaassa, koska onhan hän Jeesuksen oma äiti.


Tänään vuoden ensimmäisenä päivänä on Marian, Pyhän Jumalansynnyttäjän juhlapäivä. Juhlapäiviä neitsyt Marian kunniaksi tulee vastaan useita kirkkovuoden aikana. Katolisena minusta tuntuu, että ylipäätään juhla- ja muistopäiviä tulee jatkuvasti. Ei pääse unohtumaan nämä päivät, koska ne toistuvat kalenterissa joka vuosi ja muistuttavat uskoon liittyvistä tärkeistä päivistä, Jeesuksen elämästä ja pyhimyksistä ja heidän esimerkillisestä elämästään.


Suhtaudun neitsyt Mariaan ennen kaikkea hengellisenä äitinä, jolta pyydän esirukousta milloin minkäkin asian tai ihmisen puolesta. Jos sallitte seuraavan vertauksen: Vähän niinkuin joskus lähetän kaverille rukouspyynnön Whatsapp-viestillä, lähetän Äiti Marialle esirukouspyynnön. Uskon, että Jeesus ottaa huomioon hänen pyynnöt erityisellä tavalla. Ruusukkoa rukoillessa pyydetään paljon rukousta neitsyt Marialta. Ruusukko on se kaunis helminauha, jossa on krusifiksi ja jonka ensimmäistä kertaa näin jossain mafialeffassa roikkumassa auton takapeilissä. Siinäpä sitä itsekin pidän, koska autoa ajaessa on messun ja metsäkävelyn lisäksi paras hetki rukoilla. Jotta jaksan keskittyä n. 20 min kestävään ruusukon rukoilemiseen, laitan lisäksi Spotifysta pyörimään ruusukkorukouksen eli Rosary Companionin.


Ruusukon avulla mietiskellään mm. Jeesuksen tärkeimpiä elämäntapahtumia neitsyt Marian seurassa. Itsellä tulee rukoiltua ruusukon aikana myös omien rukousaiheiden puolesta. Muita pyhimyksiä, joille saatan lausua esirukouspyynnön, ovat tällä hetkellä pyhä Joosef sekä pyhä Anna, neitsyt Marian äiti. Pyhä Joosef on mm. työntekijöiden suojelija. Pyhän Annan valitsin omaksi suojeluspyhimyksekseni kirkkoon liittyessä, ja hän on mm. naimattomien, naimisissa olevien naisten ja kotivaimojen suojelija. (Kätevää, sillä toivon olevani myös kahta viimeisimmäksi mainittua lajia tulevaisuudessa…)


Ajattelen, että Jumalan tulee olla ensisijainen rukoustemme kohde. En myöskään odota pyhimysten puhuvan suoraan sydämeeni, kuten odotan Jumalan/Jeesuksen/Pyhän Hengen tekevän. Toisaalta Marian ilmestyksiä krisityille on raportoitu käsittääkseni paljonkin. Ajattelen, että pyhimykset tuovat lisää kunniaa Jumalalle heijastamalla kirkkaasti Jumalankuvaa, joksi meidät kaikki on luotu.


Tykkään itse ajatella, että pyhimykset, Kristukseen uskoneet edesmenneet läheiset ja taivaan todellisuus ovat lähellä. Ehkä todella yllättävän lähellä meitä, ei jossain tähtien tuolla puolen. Heprealaiskirjeessä (luku 11) puhutaan uskonsankareista mm. Mooseksesta, Abrahamista ja Saarasta ja marttyyreistä. Luku 12 jae yksi kuuluu näin: “Meillä on siis ympärillämme kokonainen todistajien pilvi. Heitetään siksi pois kaikki taakat ja synti, joka niin helposti kietoutuu meihin. Niin jaksamme juosta loppuun asti sen kilpailun, joka on edessämme, katse suunnattuna Jeesukseen. (Käännös UT2020.) Pyhimysten ympärillämme oleva pilvi tukee ja tsemppaa meitä, jotka olemme vielä täällä matkalla kohti päämäärää ja todellista kotiamme, taivasta.


Tänäänkin tuhansien ja tuhansien lausuma rukous, joka sisältyy myös ruusukkoon, kuuluu näin: Terve Maria, armoitettu, Herra sinun kanssasi. Siunattu sinä naisten joukossa ja siunattu kohtusi hedelmä Jeesus. Pyhä Maria, Jumalanäiti, rukoile meidän syntisten puolesta nyt ja kuolemamme hetkenä, aamen!

0 comments

Recent Posts

See All

Airut

Syksy on lopuillaan täällä Coloradossa ja takana on monet syysjuhlat. Halloween-iltana oli jännittävää ja hiukan pelottavaakin, kaikkien pyhimysten päivänä Ihmettelimme suurta hyvyyttä, johon meillä k

bottom of page