top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Lowe

Kirje nuorelle parille

Updated: Jun 23, 2022Anna-Reetta ja Pekka,


Onneksi Olkoon! Te olette astumassa pian avioliittoon, ja jo sen takia te olette sukupolvenne rohkeimpia. Suomalaiset häät, varsinkin kirkkohäät alkavat olemaan harvinaisuus. Itse olemme olleet häissä Suomessa viimeksi omissa häissämme - 23 vuotta sitten! Kun monet nuoret keskittyvät rakentamaan uraa, ja pelkäävät antautumista rakkaudelle, te näytätte, että antautuminen kannattaa, koska suuremmassa mittakaavassa ura ei ole kaikki kaikessa, mutta rakkaus on (emmekä tällä tarkoita vain avioliittoon johtavaa rakkautta). Te ette ajattele pelkästään omia halujanne ja toiveitanne, vaan te haluatte seurata Jumalan tahtoa, joka on niin paljon yllätyksellisempi ja mielenkiintoisempi kuin oma tahtomme, joka usein seuraa mikä yhteiskunnassa on hyväksyttyä ja toivottua.


Te menette naimisiin Katolisessa kirkossa, ja se tekee hääpäivästänne erityisen merkityksellisen. Avioliittohan on yksi seitsemästä sakramentista Katolisessa kirkossa. Sakramentin ytimessä on Jumalan keskeisyys ja aktiivisuus. Hän kutsuu ja me vastaamme. Sakramentti on Jumalan voimakkain ja tärkein tapa antaa Hänen armonsa ja siunauksensa meille jokaiselle. Sakramentin kautta Jumala auttaa meitä kasvamaan ja muuttumaan. Jokaisessa sakramentissa Jumala käyttää jotain fyysistä esinettä tai asiaa sakramentin merkkinä. Esimerkiksi kasteessa se on vesi ja öljy, ja Eukaristiassa se on viini ja leipä. Avioliitossa sakramentin merkki on yhdyntä. Katolinen kirkko siis opettaa, että seksi on niin hyvä ja kaunis asia, että Jumala itse käyttää sitä sakramentin merkkinä! Toisin sanoen, jos te elätte avioliittonne Jumalan tahdon mukaan, tulee teidän avioliittonne olemaan suuri armon ja siunauksen lähde!


Lopuksi haluaisimme näin ”vanhana parina” jakaa muutaman asian, joiden oivaltaminen on auttanut meitä kasvamaan omassa avioliitossamme.


Steveniltä Pekalle:

  • Marriage is a vocation and at the heart of the Catholic understanding of vocation is the gift of self (as this is the root of what it means to love). The ideal is to genuinely, and joyfully (no self made martyrdom allowed), act on what is best for your wife before you consider yourself. This is true in the big decisions, in the small practicalities of daily life, in social settings, in conversations, in your sexual relationship, etc. As with any ideal, we will fail often in living this to the full and so we must combine this persistence in trying to give of ourselves with forgiveness, patience with ourselves and reliance on God’s grace. This striving must also be mutual and we have to trust each other not to take advantage of the desire to give of ourselves.

  • It’s often said that good communication is the key to a healthy relationship. While this is essentially true, we have found that not taking yourself too seriously and applying a sense of humor to the daily dramas of married life is at least as important.

  • We have noticed that our relationship is always healthier when we are praying together daily and making this a priority and a natural habit. When I draw closer to God in a way that is not focused on myself, I find that I am drawing closer to Katja.

  • In the first few years of marriage I felt like I needed to strive to understand Katja completely. I now know that some things are never going to make sense to me, but that’s a good thing. There is a beauty to the mystery and knowing that there will always be more to discover, more to grow in and more to learn to love.


Katjalta Anna-Reetalle:


  • Jotta voisimme elää kutsumuksemme parhaimmalla mahdollisella tavalla, on tärkeää muistaa pitää hyvä huoli itsestämme, sekä fyysisesti että henkisesti.

  • Rukoileminen yhdessä säännöllisesti on tärkeää.

  • Avioliittomme alussa en aina jakanut kaikkia ajatuksiani ja unelmiani Stevenin kanssa. Miehet eivät ole ajatuksen lukijoita, ja sen takia meidän naisten täytyy muistaa jakaa ajatuksemme heidän kanssaan. Unelmamme eivät välttämättä ole aina itsekkäitä, vaan Jumala laittaa ne usein sydämiimme tarkoituksella.

  • Noin 10 vuotta sitten osallistuimme “Financial Peace University” kurssiin seurakunnassamme, ja ymmärsimme kuinka tärkeää on oppia puhumaan myös raha-asioista yhdessä. Kuukausibudjetin tekeminen yhdessä on hyvä idea. (Toivottavasti avioliittokurssit osaavat ottaa myös nämä asiat puheeksi joku päivä).

  • Pienet päivittäiset eleet ja teot ovat tärkeitä - jopa silloin kun ei millään jaksaisi tai huvittaisi. Rakkaus ei ole vain tunne - vaan myös tahtotila.


Kaikkea Hyvää ja Jumalan Siunausta yhteiselle matkallenne!


Lämpimin terveisin

Katja & Steve


0 comments

Recent Posts

See All

Comments