top of page
Search
  • Writer's pictureFlorence Schmitt

Kynttiläpäivä

Helmikuun toisena päivänä Kirkko viettää juhlaa, jossa muistetaan Jeesuksen tuomista Jerusalemin Temppeliin ja omistamista Jumalalle. Oli tapana tuoda esikoisena syntynyt poika Temppeliin omistaakseen hänet Herralle, ja samalla tuotiin pieni uhrilahja. Köyhät ihmiset, joihon Maria ja Joosef kuuluivat, antoivat kaksi pientä kyyhkystä. Kaksi vanhusta odotti heitä Temppelissä. Simeon on täynnä Pyhää Henkeä, Pyhä Henki on kertonut hänelle, että hän saisi nähdä Messiaan ennen kuolemaansa, ja sinä päivänä Pyhä Henki "pakotti" hänet Temppeliin. Hän tunnisti ja tunnusti Jeesus lapsen. Myös ikivanha Hanna tunnisti hänet, ja välittömästi julisti totuutta hänestä. Tunnistaminen, ja tunnustaminen: kaksi liikettä käsi kädessä, ja Pyhän Hengen vaikutuksesta. Miten minä tunnistan Jeesuksen läsnäolon toisessa ihmisessä ja elämän tapahtumissa? Olenko valmis tunnustamaan ja todistamaan Hänestä?

Kynttiläpäivä on Katolisessa Kirkossa vihittylle elämälle omistettu päivä. Niin kuin Jeesus omistettiin Jumalalle, monet naiset ja miehet omistautuvat palvelemaan Jumalaa antamalla köyhyyden, kuuliaisuuden ja puhtauden lupaukset. Suomessa, meitä ei ole paljon. Miesten puolella on Pyhä Sydämen papit, jotka ovat myös sääntökuntalaisia. He palvelevat Pyhän Marian seurakunnassa Helsingissä ja Pyhä Birgitan ja autuaan Hemingin seurakunnassa Turussa. Dominikaanit veljet toimivat Helsingissä. Naisia on hiukan enemmän. Turussa on Birgittalaissisaret, Tampereella kaksi Jeesuksen pikkusisarta (myös kutsutaan Charles de Foucault sisariksi), Oulussa on äiti Teresan kontemplatiivisen haaran lähetyssisaria, Helsingissä on Ursuliinisisaret, ja lisäksi hiippakunnassa on kaksi vihittyä neitsyttä (kuuluvat ns. Ordo Virginum).

Meidän vihittyjen ihmisten tehtävä on todistaa, että Jumala riittää, että Hän on kaikki kaikessa, että Jeesuksen seuraaminen on suuri seikkailu, joka täyttää elämäämme ilolla ja onnella. Meidän kuuluu valvoa ja rukoilla kaikkien puolesta niin kuin lampun kuuluu valaista. Meidän kuuluu rakastaa ja palvella ja julistaa koko elämällämme että Kristus on ylösnoussut ja voittanut pimeykden, kuoleman ja pahuuden. Tavallaan olemme kuin kynttilöitä, jotka palavat loppuun Jumalan kunniaksi ja lähimmäisten iloksi.

Hyvää kynttiläpäivää kaikille lukijoille! 

0 comments

Recent Posts

See All