top of page
Search
  • Writer's pictureFlorence Schmitt

Lourdesin ihme

Helmikuun 11 päivänä muistamme miten Neitsyt Maria ilmestyi köyhälle 14-vuotialle Bernadette Soubirous:lle Ranskassa, Lourdes nimisessä kylässä. Tästä kylästä on tullut kuuluisa pyhiinvaelluspaikka, johon tulee ihmisiä kaikkialta maailmalta, ja kaikista uskonnoista, muslimit ja buddhalaiset mukaan lukien.

Ilmestyksistä lähtien yli 200 miljoonaa ihmistä on vieraillut Lourdesissa.

Lourdesin tarina

Torstain aamulla 11. helmikuuta 1858 Bernadette ja hänen pikkusiskonsa Marie pyysivät heidän ystäviään Toinettea ja Jeanne Abadie lähtemään yhdessä keräämään polttopuita Gaven ja Savyn myllykanavan väliin. Sinä päivänä 14-vuotias tyttö näki luolalla päin naishahmon, jota hän kuvaili seuraavasti: "Nainen pukeutunut valkoiseen; hänellä oli valkoinen mekko, valkoinen huntu, sininen vyö ja keltainen ruusu kummassakin jalassa." Tämä on ensimmäinen Neitsyt Marian 18 ilmestyksestä nuorelle Bernadette Soubirousille. Ilmestymiset tapahtuivat 11. helmikuuta - 16. heinäkuuta 1858. Kaunis rouva hymyilee hänelle ja vajoaa sitten takaisin luolaan. Bernadette tekee ristinmerkin ja lausuu ruusukon rouvan kanssa. Kun rukous on ohi, rouva katoaa äkillisesti. Bernadette palaa huolestuneena kotiin ja kertoo näkemänsä vanhemmilleen, jotka tuskin uskovat hänen tarinaansa.

Bernadette kokee, että hänen täytyy tulla uudestaan luolan eteen 14.2 ja hän rukoilee ruusukon ja jälleen kaunis rouva ilmestyy hänelle. Vasta kolmannella kerralla torstaina 18.2 kaunis Rouva puhuttelee Bernadette. "En lupaa tehdä teitä onnelliseksi tässä maailmassa vaan toisessa. Olisitteko niin ystävällinen ja tulisitteko tänne kahden viikon ajan?" Näin ollen perjantaina 19.2.1858, Bernadette tulee luolan eteen ja pitää sytytettyä kynttilää kädessään. Tästä tulikin edelleen jatkuva perinne tuoda kynttilöitä Massabielle luolan luona.

Lauantaina 20.2 Rouva opettaa tytölle rukouksen.

Sunnuntaina 21.2 melkein 100 ihmistä tulee paikan päälle ja poliisit kieltävät häiritsemästä järjestystä. Pitää tietää, että tuona aikana Ranskassa oli hyvin voimakasta Katolisen Kirkon vastaista ilmapiiriä. Vanhemmat lupaavat pitää huolta, ettei Bernadette enää menisi luolan eteen. Maanantaina hän ei menekään, mutta tiistaina on jo yli 150 ihmistä hänen kanssaan rukoilemassa luolan edessä.

Keskiviikkona 24.2 Rouva kehottaa Bernadettea rukoilemaan syntisten puolesta ja tekemään katumustyötä. "Menkää suutelemaan maata katumukseksi syntisten puolesta."

Tortaina 25. helmikuuta, kello on 5 aamulla ja yli 300 ihmistä on hänen kanssaan. Rouva pyytää juomaan lähteestä vettä ja Bernadette kaivaa käsillään mutaista maata, kunnes lähde kumpua maasta. Lauantaina 27. helmikuuta jo 800 ihmistä rukoilee ja Bernadette jälleen juo lähteen vettä ja rukoilee ruusukkoa. Sunnuntaina 28.2 yli 1000 ihmistä on läsnä. Bernadette rukoilee, suutelee maata. Hänet viedään poliisivoimilla tuomarin eteen, joka uhkailee häntä vangitsemisella, mutta Bernadette sanoo, ettei tulee luopumaan rukouksesta.

Maanantaina maaliskuun ensimmäisenä päivänä Bernadette jälleen menee luolan luokse, yli 1500 ihmistä on läsnä ja ensimmäisen kerran myös pappi on mukana. Samassa Bernadette ystävä Catherine Latapie jonka käsivarsi oli kokonaan surkastunut kastaa käden lähden veteen ja käsi paranee kokonaan. Se on Lourdesin ensimmäinen ihme, jonka Kirkko tunnusti 1862.

Tiistaina 12.3 Rouva sanoo Bernadettelle "sanokaa papeille että tänne pitää tulla rukoilemaan kulkueissa ja rakentaa kappeli". Bernadette kertoo kirkkoherralle Peyramale viestin. Hän vaati tietää Rouvan nimi, ja että hän antaisi merkiksi ruusun kukinnan. Keskiivikkona yli 3000 ihmistä tulee paikan päälle, mutta Rouva ei tule. Mutta heti koulun jälkeen Bernadette menee luolalle ja kertoo Rouvalle kirkkoherran viestin. Rouva vain hymyilee kauniisti. Kirkkoherra edelleen vaati tietää kuka on tämä rouva ja kirkkoherra itsepäisesti vaati tietää nimen ja ruusujen kukintaa. Sen jälkeen Bernadette on 20 päivää menemättä ja joutuu poliisin, tuomarin, lääkäreiden ja maaherran kuulusteltavaksi.

Torstaina 25.3 noin viiden aikaa aamulla Bernadette kokee, että hänen pitää mennä luolan luokse ja Rouva odottaa häntä. Ruusu ei kukki, mutta rouva sanoo baskin murteella "Que soy era immaculada councepciou" siis "olen perisynnittömästi siinnyt". Tyttö juoksee kirkkoherran luokse ja toistaa sanonnan, ettei vaan unohtaisi sitä, koska hän ei ymmärrä mitä se tarkoittaa. Kirkkoherra on hyvin hämmentynyt. Bernadette ei voinut tuntea tätä sanontaa. Vasta neljä vuotta aikaisemmin paavi Pie IX vuonna 1854 oli julistanut dogman Neitsyt Marian perisynnittömästä sikiämisestä.

Vasta huhtikuun 7. päivä Bernadette voi mennä luolan luokse. Siinä välissä häntä kuulustellaan, hän joutuu lukuisten ihmisten haastateltavaksi ja koko Ranska jo tietää asiasta. Perjantaina 16.7.1858 on viimeinen kerta kun Bernadette saa kutsun luolan luo, mutta poliisivoimat olivat sulkeneet koko alueen ja Bernadette joutuu rukoilemaan joen toisella puolella.


Pyhä Bernadette

Pyhä Bernadette Soubirous (7. tammikuuta 1844 Lourdes, Hautes-Pyrénées, Ranska – 16. huhtikuuta 1879 Nevers, Nièvre, Ranska) oli ranskalainen paimentyttö, joka kertoi helmi-kesäkuussa 1858 nähneensä kotikaupungissaan Lourdesissa kahdeksantoista Neitsyt Marian ilmestystä.

Bernadette kuoli vuonna 1879 vain 35-vuotiaana, ja hänet haudattiin Saint Gildardin luostariin. Hauta avattiin 2. syyskuuta 1909, ja huomattiin että ruumis oli säilynyt hämmästyttävän hyvin. Siinä ei ollut juurikaan merkkejä maatumisesta. Bernadetten käsiin asetetut krusifiksit sen sijaan olivat ruostuneet haudan kosteuden vuoksi. Havainnon jälkeen Pyhä Bernadette lisättiin katolisen kirkon luetteloon ihmisistä, joiden maalliset jäänteet säilyvät ilman palsamointia. Haudan avaamisen yhteydessä Bernadetten ruumis pestiin, ja kymmenen vuotta myöhemmin hänen kasvoihinsa levitettiin ohut vahakerros värimuutosten estämiseksi. Samalla hänet siirrettiin lasiarkkuun yleisön nähtäväksi. Paavi Pius XI julisti Bernadetten kunnianarvoisaksi 18. marraskuuta 1923, autuaaksi 14. kesäkuuta 1925 ja pyhimykseksi 8. joulukuuta 1933. Hän on sairauden, hurskautensa takia pilkattujen ihmisten, köyhyyden, paimenten ja Lourdesin suojeluspyhimys.


Lourdesin viesti

Neitsyt Marian pyyntö rukoilla syntisten puolesta, tehdä katumustyötä ja tehdä parannusta on tullut yhä ajankohtaisemmaksi.

0 comments

Recent Posts

See All