top of page
Search
  • Writer's pictureTea Laurila

Maria - Herran Palvelijatar

Ensi perjantaina vietämme Jeesuksen sikiämisen juhlaa, tästä on siis 9 kuukautta jouluun. Marian rooli pelastushistoriassa on suurempi kuin osaamme ehkä ymmärtääkään. Hänellä oli vapaus päättää tulemisestaan Jumalan Äidiksi. Rohkeasti nuori Maria lausui "Ecce ancilla Domini: Fiat mihi secundum verbum tuum" (Luukas 1:38; vulgate), eli "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit" (KR 92).


Itselleni nämä sanat merkitsevät paljon, ne ovat kulkeneet mukanani kuin liikennemerkkinä elämän turuilla ja toreilla, sisältävät muistoja ja emotionaalista "painolastia". Stella Mariksella aikoinani asuessani, Angelus rukous - "Herran Enkeli" - lausuttiin useasti päivän aika (ks. koko rukous jutun lopussa), joskus latinaksi, toisinaan Suomeksi. Rukoilen sen vieläkin lähes päivittäin. Ylistän ja kiitän Jumalaa näistä yksinkertaisista ja käänteentekevistä sanoista! Niissä on jotain taikaa, jota en osaa aivoilla selittää. Ne vain soljuvat kauniisti, pehmentävät sydämen ja pääsen mukaan Marian mielenmaisemiin (tai siis luulen pääseväni!). Luulen, että niiden lausuminen oli Marialle helppoa, hänet oli kuin syntymästään asti luotu tätä hetkeä varten ja tällä hetkellä hän "löysi täysin oman identiteettinsä". Hänestä tuli Pyhän Hengen morsian, kirjaimellisesti.


Itsekin luulen löytäneeni syvimmän identiteettini juuri näiden sanojen kautta, tai siis ne ovat auttaneet etsinnöissä ja auttavat edelleen, en väitä olevani kaivannoissa vielä kovin pitkällä. Jumala on armelias Isä ja haluaa meille vain hyvää, taivuttamalla oman tahtomme Hänen tahtoonsa - mikä on hyvinkin vaikeaa aika ajoin - löydämme oman itsemme päivä päivältä enemmän. Tämä lisää sielun syvällistä rauhaa ja tyytyväisyyttä (onni on nykyään niin huonosti ymmärretty sana, että sitä pitänee vältellä), vaikka kohtaamme ihan samoja, ehkä jopa pahempia elämän myrskyjä.


Tuntuu, että sana "palvella" on melkein kuin kirosana nyky-yhteiskunnassa. Se huokuu alentumista, joka koetaan ehkä pahimpana asiana ikinä. Kuitenkin Jeesus käytti huomattavasti aikaa kutsumalla meitä palvelemaan toisiamme, myös kaikkein tärkeimpinä hetkinä (esim. Johannes 13). Vaikka ehkä paradoksaalista, se on ainoa tie onneen. Yksinäni nyt kauan eläneenä olen huomannut miten tyhjää ja synkkää elämä on kun/jos ei ole ketään kenen kanssa jakaa elämää, eritoten iloa ja kauneutta. Yksin hyvä ateria on ihan mälsä juttu, sen sijaan kokkaaminen jaettavaksi on ihanaa! Seura tekee ruokailusta aterian. Omista ikkunoistani tuskin näkee läpi, mutta iloisesti pesisin muiden ikkunoita.


Paaston aikaa on vielä jäljellä, tässä voisi olla oiva tilaisuus tehdä jotain pientä jonkun muun eteen tai kurottautua jonkun puoleen hetkellä kun vain haluaisi olla omassa kuplassaan murjottamassa/keskittyneenä itseensä. Sitten tunnustella miten tämä ihmiskoe vaikuttaa sinussa. Itselläni on paljon kokemuksia siitä miten esim. kämppäkaverin olemassaolo kotiin tultaessa saa minut yrittämään olla hieman parempi ihminen, ehkä ihan vain siksi etten kehtaa kiukutella hänen läsnä ollessaan, vaikka yksinäni niin tekisinkin, ja sitten oikeasti tulen paremmalle tuulelle enkä enää haluaisikaan vetäytyä yksinäisyyteen kiukuttelemaan.


Kiitän Neitsyt Mariaa esimerkistään ja esirukouksista, ne ovat olleet minulle käänteentekeviä. Ne kantavat varsinkin hetkillä kun itse olen täysin voimaton enkä jaksa ja/tai pysty rukoilla.


Kutsun kaikki keskustelemaan ja/tai seuraamaan ekumeenista paneelikeskustelua tästä asiasta ensi Lauantaina Huopalahden kirkolla! Mukana myös kaunista musiikkia, alla tapahtumasta ilmoitus.

Haluaisin myös muistuttaa kaikkia uskovia rukoilemaan rauhan puolesta Ukrainassa. Paavi konsekroi Ukrainan ja Venäjän Marian Tahrattomalle Sydämelle 25.3.2022 Pyhän Pietarin basilikassa.


Herran Enkeli rukous

Herran enkeli toi sanoman Marialle. – Ja hän tuli raskaaksi Pyhästä Hengestä. Terve Maria, armoitettu, Herra sinun kanssasi. Siunattu sinä naisten joukossa ja siunattu kohtusi hedelmä Jeesus. Pyhä Maria, Jumalan Äiti, rukoile meidän syntisten puolesta nyt ja kuolemamme hetkellä. Aamen.


Maria sanoi: Katso, minä olen Herran palvelijatar. – Tapahtukoon minulle sanasi mukaan. Terve Maria…


Ja Sana tuli lihaksi – Ja asui meidän keskellämme. Terve Maria…


Rukoile puolestamme, Pyhä Jumalansynnyttäjä. – Että me Kristuksen lupausten arvoisiksi tulisimme.


Rukoilkaamme: Kaikkivaltias Jumala, vuodata armosi sydämiimme, että me, joille Herran enkeli on antanut tiedoksi Poikasi Kristuksen ihmiseksi tulemisen, pääsisimme hänen kärsimisensä ja ristinsä kautta ylösnousemuksen kirkkauteen. Tätä pyydämme saman Kristuksen, Herramme kautta. Aamen.


Angelus

Angelus Domini nuntiavit Mariae – Et concepit de Spiritu Sancto.

– Ave, Maria, gratia plena, Dominus tecum; benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Jesus. Sancta Maria, Mater Dei, or pro nobis peccatoribus, nunc et in hora mortis nostrae. Amen.


Ecce, ancilla Domini, – Fiat mihi secundum verbum Tuum. Ave, Maria …


Et verbum caro factum est – Et habitavit in nobis. – Ave, Maria …


Ora pro nobis, Sancta Dei Genetrix, – Ut digni efficiamur promissionibus Christi.


Oremus. Gratiam Tuam, quaesumus, Domine, mentibus nostris infunde, ut qui angelo nuntiante, Christi, filii Tui, incarnationem congnovimus, per passionem Eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per Eundem Christum, Dominum nostrum. Amen.

0 comments

Recent Posts

See All