top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Lowe

Millainen maailma olisi ilman joulua?


Oletko koskaan ajatellut millainen maailma olisi, jos Jeesus ei olisi koskaan syntynyt tähän maailmaan? Itse mietin tätä kysymystä usein, kun katson jouluseimeä. Nopeasti ajateltuna maallisesta näkökulmasta maailma voisi olla jopa parempi paikka: ei ostosrumbaa tai stressiä kenelle lähettää joulukortti tänä vuonna. Kun asiaa miettii pidemmälle, on mielenkiintoista ajatella millainen maailma oli silloin kun Jeesus syntyi, ja miten kristinusko on vaikuttanut yhteiskuntaamme. En ole historijoitsija, joten en voi kuin raapaista tämän aiheen pintaa, mutta tiedän sen, että kristinusko on tuonut paljon hyvää tähän maailmaan, vaikka nykypäivänä emme tätä aina muista. Kristinusko on suuri osa länsimaisen yhteiskuntamme historiaa ja Kirkko on ollut tärkeä tekijä mm. yliopisto- ja sairaanhoitosysteemimme kehittymisessä. Ajatukset menevät myös omaan elämääni. Millainen minun elämäni olisi ilman joulua? Siihen kysymykseen voinkin vain minä itse vastata. Mitä seimi ja joulun sanoma merkitsee minulle?

Jokainen meistä on luotu rakkaudesta Jumalan kuvaksi ja syntymälahjana olemme saaneet omantunnon. Ei ole siis ihme, että maailmassa on kautta aikojen ollut ihmisiä, jotka ovat etsineet hyvyyttä, kauneutta ja totuutta ympäriltään. Yhteiskuntana emme ole kuitenkaan aina arvostaneet elämää tai pitäneet huolta esim. sairaista. Jeesuksen syntymän aikaan Rooman valtakunta oli tunnetusti monella tapaa maailman kehittynein yhteiskunta. Ihailemme vielä tänäkin päivänä mm. roomalaisten rakentamis- ja insinööritaitoja. Emme kuitenkaan voi unohtaa kuinka he esim. usein jättivät ei halutut lapsensa kaduille kuolemaan. Tiedämme myös, että kulkutaudin saapuessa kylään, asukkaat lähtivät ja jättivät sairaat kuolemaan yksin. Joidenkin historijoitsien mukaan ensimmäiset suuret joukkokääntymiset kristinuskoon tapahtuivat, kun ihmiset todistivat kuinka kristityt jäivät kyliin hoitamaan sairaita. Siis voisimmekin kysyä, mihin elämän arvostus nyky-yhteiskunnassamme perustuu?

Jeesus sanoi: ”Totisesti: kaiken minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisemmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle” (Matteus 25:40)


Maailma olisi siis erilaisempi eikä varmastikaan parempi paikka jos Jeesus ei olisi koskaan syntynyt. Entä oma elämäni? Mitä Jeesus ja joulun tulo tarkoittaa minulle? Ilman joulua elämäni olisi köyhä, harmaa ja 6-vuotiaan tyttäreni sanoin: “boring” (tylsä). Joulu on aina ollut minulle rakas juhla niin kuin meille kaikille suomalaisille. Isäni oli aikoinaan Rovaniemellä mukana perustamassa Joulumaata, joten lapsuuden perheessäni tontut ja joulupukki olivat erityisessä arvossaan. Nykyään uskovana kristittynä joulu on minulle entistäkin tärkeämpi juhla. Kahden kulttuurin perheessä meillä on tuplasti jouluperinteitä, mutta ne eivät ole pelkkiä tapoja ja perinteitä, vaan jokainen niistä on merkityksellinen.


Erityisen kiitollinen olen kuitenkin siitä, että minun ei tarvitse pelätä jumalia niin kuin esim. Antiikin Kreikassa tai Rooman valtakunnassa. Eikä minun tarvitse elää hämärässä tilassa, jossa Jumala on epämääräinen henki, josta en tiedä paljon mitään. Kristittynä tiedän, että Jumala etsii meitä jokaista enemmän kuin me etsimme Häntä. Hän rakastaa meitä jokaista henkilökohtaisesti ja Hän janoaa, että me rakastaisimme myös Häntä. Jumala tuntee meidät paremmin kuin me tunnemme itsemme. Koska Hän syntyi ihmiseksi tähän maailmaan, Hän tietää millaista on olla ihminen iloineen, suruineen ja kärsimyksineen. En tiedä mikä olisi meille ihmisille parempi uutinen (Pääsiäistä ja Jeesuksen ylösnousemusta lukuunottamatta).

”Because of His boundless love, Jesus became what we are that He might make us to be what He is.”

-St. Irenaeus


Jumala on ilmoittanut itsestään luonnon, monien tapahtumien, eri uskontojen, pyhien ihmisten ja Vanhan Testamentin kautta läpi vuosisatojen. Kun katson jouluseimeä, en voi kuin ihmetellä kuinka ihmeellisen kauniilla tavalla Jumala paljastaa täysin itsensä pienessä Jeesus vauvassa. Hän ei tule maailmaan torvet toitottaen kuninkaana hienoon tanssisaliin, vaan hän yllättää meidät kaikki saapumalla pienenä täysin äitiinsä riippuvaisena ihmislapsena eläinten hajujen keskelle vanhempiensa viereen. Pelkkä seimi kertoo jo meille niin paljon Jumalasta, miten hän toivoo meidän elävän, ja millaisen suhteen Hän haluaa rakentaa kanssamme.


Meidän perheen perinteenä on, että pehmustamme kaukalon Jeesus vauvalle adventin aikana (olkien puuttuessa käytämme villalankaa). Aina kun perheenjäsen tekee jonkun hyvän teon hän laittaa pehmustetta kaukaloon. Maria ja Joosef ”ovat matkalla Betlehemiin” hyllyllä ja laitamme heidät seimeen muutamaa päivää ennen joulua. Jeesus vauvan asetamme kaukaloon joulupäivän aamuna ennen kuin avaamme lahjat. Viisaat miehet saapuvat seimeen Loppiaisena.

0 comments

Recent Posts

See All

コメント