top of page
Search
  • Writer's pictureKatja Lowe

Miten voin rakastaa paremmin

Psykologian tohtori ja Katolilaisen Psyyke Instituutin perustaja Greg Bottaro on yksi psykologeista, joka on tuonut Jumalan takaisin hänen tieteenalaansa. Hän tietää, että meillä ihmisillä on sielu ja että me olemme luotu elämään yhteydessä Jumalaan. Ilman Häntä emme voi täysin ymmärtää itseämme. Bottaron podcastin Being Human episodissa The One Thing That Really Matters in Marriage, Dr. Bottaro puhuu kuinka monet ihmiset eivät tiedä täysin mitä avioliittolupaus ”Minä tahdon” tarkoittaa. Kannattaa kuunnella koko episodi jos haluat ymmärtää mikä avioliitto todellisuudessa on. Individualistisessa ja itsekkäässä nykykulttuurissa avioliitto edustaa rohkeaa vastakulttuuria. Episodin loppuosassa Bottaro esittelee käytännöllisen tavan rakastaa puolisoamme ja ystäviämme paremmin: rakkauden osoittaminen heille sillä kielellä, jota he ymmärtävät parhaiten.


Bottaro mainitsee Gary Chapmanin menestyskirjan The 5 Love Languages, the Secret to Love That Lasts. Kirjassaan Chapman selittää kuinka meillä jokaisella on oma rakkauden kielemme. Se on tapa, jolla luontaisesti tunnemme rakkautta. Se on usein opittu lapsuudessa ja on yhteydessä siihen miten esimerkiksi vanhempamme ovat osoittaneet meille rakkautta. Chapman mainitsee viisi erilaista rakkauden kieltä.


1.Laatuaika


Viettivätkö vanhempasi sinun kanssasi paljon aikaa lapsena? Pidätkö siitä, että kumppanisi kieltäytyy ylitöistä niin että hän voi viettää enemmän aikaa kanssasi? Jos vastauksesi on kyllä, rakkaudenkielesi on todennäköisesti laatuaika.


2. Lahjojen antaminen


Oliko lahjojen antaminen tärkeää lapsuudessasi? Tunnetko itsesi rakastetuksi kun saat lahjan kumppaniltasi tai ystävältäsi? Jos vastauksesi on kyllä, rakkaudenkielesi on lahjojen antaminen.


3. Fyysinen kosketus


Onko fyysinen kosketus sinulle tärkeää? Jos vastauksesi on kyllä, rakaudenkielesi on koskettaminen.


4. Rohkaisevat sanat


Ovatko rohkaisevat sanat sinulle tärkeitä? Onko toisten rohkaiseminen sinulle luontevaa? Jos vastauksesi on kyllä, rakkaudenkielesi on sanallinen rohkaiseminen.


5. Auttaminen


Pidätkö siitä, että sinua autetaan esim. kotitöissä? Onko yhdessä tekeminen sinulle tärkeää? Jos vastauksesi on kyllä, rakkaudenkielesi on toisten auttaminen.


Erinlaisten rakkauden kielten ymmärtäminen voi auttaa meitä rakastamaan paremmin. Jos esimerkiksi pidämme itse lahjojen saamisesta on helppo haluta ilahduttaa myös toisia lahjoilla. Kaikki eivät välttämättä kuitenkaan

vastaanota rakkautta lahjojen kautta. Tunnistatko oman rakkaudenkielesi? Niitä voi olla useampi. Entä puolisosi tai hyvän ystäväsi? Ymmärtämällä sekä oman että lähimmäistemme rakkauden kieltä voimme oppia osoittamaan rakkautta toisia kohtaan paremmin. Se vaatii sitä, että astumme ulos omasta maailmastamme, ja menemme sisälle toisen ihmisen erilaiseen maailmaan. Se on epäitsekkyyttä, jota tarvitsemme avioliitossa, mutta myös muissa ihmissuhteissamme.
Catholic Psyche Institute:

https://www.catholicpsych.com/Being Human Podcast:

https://open.spotify.com/episode/


0 comments

Recent Posts

See All

Airut

Syksy on lopuillaan täällä Coloradossa ja takana on monet syysjuhlat. Halloween-iltana oli jännittävää ja hiukan pelottavaakin, kaikkien pyhimysten päivänä Ihmettelimme suurta hyvyyttä, johon meillä k

bottom of page