top of page
Search
  • Writer's pictureiiris

Pyhä Joosef

Olin iltateellä Sisarten luona, kun meille tuli puhe pyhästä Joosefista. Eräs ystäväni sanoi, kuinka häntä harmitti miten Neitsyt Marian patsaan edessä aina liehui kynttilämeri, mutta pyhän Joosefin edestä tuskin löytyi kynttilän kynttilää. Jäin märehtimään tätä ja seuraavan kerran kirkkoon astuessani huomasin sen olevan totta. Kultaiset valot sädehtivät Neitsyt Marian jalkojen alla, kun taas pyhälle Joosefille välkkyi muutama yksinäinen liekki. Sääliä täynnä sytytin hänelle tuohuksen ja päätin ottaa hänet pyhimysarsenaaliini tietämättä, kuinka runsaasti tämä lähes äänetön pyhimys tulisi minua auttamaan.


Tästä valinnasta on jo useampi vuosi ja niitä tarkastellessani huomaan, että hänen läsnäolonsa on tuonut tukea ja turvaa, voimia ja armolahjoja. Missähän olisin ilman hengellistä isääni?


Olen omistanut - konsekroinut - itseni Jeesukselle hänen kauttaan. Aikoinaan, kun minulta kysyttiin miksi halusin omistaa itseni pyhälle Joosefille en oikein osannut vastata. Samaistuin häneen monelta osin ja ihailin piirteitä, joita minusta puuttuivat. Hänen hiljaisuutensa puhutteli minua, hän ei hätiköinyt vaativissa päätöksissä ja vaikutti turvalliselta mieheltä. Hän ei ollut impulssiensa orja, vaan harkitseva mies, joka osasi käyttää inhimilliset voimansa hyvään kuten raskaaseen työntekoon tai pakenemismatkaan Egyptiin. Joosefissa minua vetivät puoleensa tittelit Pahan karkottaja (Terror of Demons, "Demonien kauhu"), Oikeudenmukainen Joosef, Puhdas Joosef ja Kuolevien puoltaja. Kirjeitä Taivaasta I kerrotaan pyhän Joosefin olleen haaveilija, mihin tietysti ihastuin.


Ihmeitä tekevä Joosef


Pyhän Joosefin esirukouksiin löytyy lukematon määrä tapahtuneita ihmeitä kuten esimerkiksi Santa Fen Loreton kappelissa sijaitsevat spiraaliset portaat. Itse pidän erityisesti pyhä Joosefin ilmestyksestä Ranskan Cotignacissa, kun paimen nimeltä Gaspard Ricard kaipasi vettä keskipäivän paahteessa. Vieras mies ilmestyi hänelle, osoitti suurta kiveä ja sanoi, "Minä olen Joosef. Nosta tämä kivenlohkare niin saat juodaksesi."

"I am Joseph. Lift this rock and you shall drink"

Gaspardin ihmetykseksi lohkare nousi helposti ja sen alta pulppusi makean veden lähde. Gaspard kääntyi kiittämään miestä, mutta tämä oli kadonnut. Gaspard juoksi kylään ja kertoi ihmeestä, joka oli hänelle tapahtunut. Kyläläiset kiinnostuivat asiasta ja seurasivat Gaspardia nähdäkseen miten asian laita oli ja toden totta - kivenlohkare oli selvästi siirretty aikaisemmasta paikastaan ja tilalla pulppusi lähde. He halusivat siirtää lohkareen käytännöllisemmälle sijainnille, mutta huomasivat sen olevan liian painava yhdelle miehelle. Kiven siirtämiseksi vaadittiin kahdeksan miehestä.


Hiljainen Joosef

On ollut hauska nähdä, miten Jumala on tukenut minua ja ohjannut lähemmäs Joosefia. Konsekraation takia pyysin rukouksessa Jumalalta patsasta pyhästä Joosefista ja yllättäen löysin sellaisen pyhän Olavin seurakunnan ale-korista ollessani adventtiretretillä. Aaltoileva patsas kirkasta lasia - siitä eivät erottuneet pyhän Joosefin ja Jeesuksen muotokuvat, minkä tietysti koin osuvaksi. Pyhän Joosefin elämä oli Jumalaan uppoutunutta ja näkymättömiin häivytettyä elämää Jumalan kunniaksi. 1600-luvulla Ranskan Piispa Jacques-Benigne Bousset kirjoitti asiasta näin:
Jesus was revealed to the apostles that they might announce him throughout the world; He was revealed to St. Joseph who was to remain silent and keep him hidden. The apostles are lights to make the world see Jesus. Joseph was a veil to cover him; and under the mysterious veil are hidden from us the virginity of Mary and the greatness of the Savior of souls. He who makes the apostles glorious with the glory of preaching, glorifies Joseph by the humility of silence.

A veil to cover him - Jeesus-lapsi oli Nasaretin perheen pyhä salaisuus, kallisarvoisin helmi. Eikö pyhimmät asiat pidetäkin aina verhottuina? Joosef piti Jumalan Pojan turvassa Neitsyt Marian kohdusta lähtien - ottamalla Marian vaimokseen, kuten Jumalan enkeli oli käskenyt. Pidän tästä ideasta: salaisuudesta Nasaretissa ja ihmiseksi tulleen Jumalan Pojan arjesta tavallisten ihmisten keskellä. On uskomatonta ajatella, kuinka nuori Jeesus nikkaroi ja rakenteli Joosefin kanssa ja Nasaretin asukkaat saivat nauttia Jeesuksen tekemiä pöytiä ja muita käyttöesineitä.


Pyhä Joosef on ollut elämässäni lähinnä salaisena hyväntekijänä, jonka läsnäoloon olen voinut luottaa, vaikka hän ei sanoisi sanaakaan. Olen kuitenkin tuntenut hänen suojelevan läsnäolonsa ja koen, että tämä on auttanut minua ymmärtämään Jumalaa paremmin. Mykkä hän ei kuitenkaan ole. Pyhän Birgitan ilmestyksen mukaan Neitsyt Maria kertoi Joosefin puhuvan ainoastaan hyviä ja pyhiä asioita. Eräs pappi sanoi kerran saarnassaan, että pyhä Joosef ei edes kyennyt ajattelemaan pahaa Neitsyt Mariasta, vaikka oli selvää, ettei kohdussa kasvava lapsi ollut hänen. Viime vuonna konsekraatiota uusiessani en ehtinyt rukoilla ruusukkoa ollenkaan. Jälkiviisaana tiesin, ettei pyhien asioiden suorittaminen ollut Jumalan tahdon mukaista, joten olin jättänyt sen pois. Konsekraatiopäivänä koin selvästi, kuinka pyhä Joosef kehotti minua aloittamaan ruusukon rukoiluun uudelleen.


Nukkuva Joosef


Väkevin asia, jonka pyhä Joosef teki oli Jumalan tahto. Matteuksen evankeliumissa sanotaan toistuvasti, että hän teki saman tien Jumalan tahdon:


Unesta herättyään Joosef nousi ja teki niin kuin Herran enkeli oli käskenyt. (Matt. 1:24)

Joosef heräsi unestaan, otti heti yöllä mukaansa lapsen ja hänen äitinsä ja lähti kulkemaan kohti Egyptiä. (Matt. 2:14)

Joosef heräsi, otti mukaansa lapsen ja hänen äitinsä ja palasi Israelin maahan.. Saatuaan sitten unessa ohjeen hän meni Galileaan.. (Matt. 2:21, 22)


Pyhä Joosef luotti siihen, että Jumala pitää hänestä huolen ja nukkui yönsä huolista huolimatta. Näin Jeesuskin kehottaa meitä tekemään:


Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet. (koko teksti: Jumalan huolenpito Matt. 6:25-34)


Muistan, miten konsekraatioon valmistautumisaikana, eli käytännössä rukouksen, lukemisen ja pohdiskelun aikana, minulla ei ollut varaa maksaa vuokraa. Tuet olivat vähentyneet, vuokra oli noussut ja koronan takia jäin työttömäksi. Säästöni olivat kuukausien aikana valuneet riittämättömiksi ja tuskahiki valui, kun aivosumussa yritin keksiä ratkaisua. Mieleeni tuli nukkuva pyhä Joosef ja koin, että Jumala pyysi, että menen lepäämään. Heittäydyin sängylle ja pakotin itseni olla miettimättä koko asiaa. En muista sainko nukuttua, mutta sängystä noustuani huomasin saaneeni tekstiviestillä työtarjouksen.


(Lisää nukkuvasta pyhästä Joosefista voitte lukea Kellenin kirjoituksessa)


Pyhä Joosef, hengellinen isä

Neitsyt Marian puolisona pyhä Joosef sai yksinoikeuden olla Jeesuksen maallinen isä, Jumalan Pojan suojelija. Monet pyhimykset ovatkin sanoneet, että Isä Jumala on ihmeellisellä tavalla tehnyt pyhästä Joosefista kuvan omasta Isyydestään antaessaan oman Poikansa hänen hoiviinsa. Pyhän Joosefin isällinen suojelutehtävä jatkuu edelleen, kun hän rukoustensa välityksellä suojelee Jeesuksen ruumista eli Kirkkoa. Tätä kautta hän on myös meidän hengellinen isämme.


Fatiman ilmestysten mukaan viimeinen taistelu Jumalan ja Paholaisen välillä käydään avioliitosta ja perheestä. Kääntykäämme siis Pyhän Perheen puoleen, jotta osaisimme rakastaa hyvin niitä, jotka Jumala on meille lahjaksi antanut. Ottakaamme pyhä Joosefin isällinen sydän vastaan ja paetkaamme hänen turviinsa, joka suojeli Jumalan Poikaa kaikilta vaaroilta.


Pyhä Joosef, Pahan karkottaja ja demonien kauhu, rukoile puolestamme!


Inspiroiduin aikoinaan Beatlesien laulusta Let It Be ja kirjoitin muutaman sanan sen jatkeeksi.


"When I find myself in times of trouble,

Father Joseph comes to me,

whispering words of wisdom

"Go to Mary."


And in my hour of darkness

he is standing right in front of me.

Silently he reminds me,

he protects me."


Kiinnostaako tietää lisää pyhästä Joosefista? Lisää hänestä voi lukea esimerkiksi täältä.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments